تغییر در سیاست خارجی پس از استعفای آقای ماهاتیر محمد و انتخاب آقای محی الدین یاسین به نخست وزیری و انتصاب آقای داتوک هشام الدین حسین در رأس وزارت امور خارجه مالزی کاملا محسوس می باشد.

در بحبوحه بحران کرونا در مالزی خبری مبنی بر «محکومیت شدید حمله موشکی شورشی های حوثی یمن به عربستان» خودنمایی می کند.

در این خبر آمده است مالزی قویا حمله موشکی شورشی های حوثی به یمن در تاریخ ۲۷ و ۲۸ مارس را محکوم می کند.

در مطبوعات مالزی چنین آمده است: «وزارت امور خارجه مالزی روز سه شنبه (۳۱مارس ۲۰۲۰ مصادف با ۱۲ فروردین۹۹) در بیانیه ای از شبه نظامیان حوثی خواست تا جلوی چنین اقدامات تحریک آمیز را بگیرند و بر حمایت شدید مالزی از تلاش ها برای یافتن راه حل صلح آمیز و پایدار برای پایان دادن به درگیریها در یمن تأکید کرد.»

در بیانیه وزارت خارجه مالزی آمده است:

"این حملات حقیقتا غیر قابل قبول و وحشتناک هستند، به ویژه هنگامی که جامعه بین الملل تلاش های هماهنگی را برای مبارزه با بیماری همه گیر Covid-۱۹ که اقتصاد جهانی و  زندگی صدها هزار نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است، رقم می زند."[۱]

این در حالیست که در یکماه گذشته هیچ خبری مبنی بر محکومیت و انزجار از حملات وحشیانه عربستان به یمن و کشتار زنان و کودکان در رسانه های مالزی منعکس نشده است.

تغییر در سیاست خارجی پس از استعفای آقای ماهاتیر محمد و انتخاب آقای محی الدین یاسین به نخست وزیری و انتصاب آقای داتوک هشام الدین حسین در رأس وزارت امور خارجه مالزی کاملا محسوس می باشد.

لازم به ذکر است آقای هشام الدین حسین در دوره نخست وزیری نجیب تون رزاق وزیر دفاع بوده و نقش اصلی ارتباط مالزی با عربستان را بازی می کرده است.

وی در اولین کنفرانس خبری خود در سمت وزیر امور خارجه مالزی که به اتفاق معاون خود آقای قمرالدین جعفر در ۱۱مارس سال جاری میلادی برگزار نمود ترمیم روابط با عربستان را در اولویت برنامه های وزارت امور خارجه دانست و افزود تمرکز اصلی سیاست خارجی وی بر اصلاح روابط دوجانبه با عربستان می باشد.

در همان ساعات اولیه انتصاب از همتای خود در وزارت امورخارجه عربستان برای سفر به مالزی در هفته اول تشکیل دولت، دعوت به میان آورد که به دلیل شیوع ویروس کرونا سفر وزیر خارجه عربستان به تعویق افتاد.

وزیر امور خارجه جدید همچنان به ضرورت ارتباط دوستانه با هند که در ماههای اخیر تحت تأثیر موضع گیریهای مثبت آقای ماهاتیر نسبت به مسلمانان کشمیر در ناآرامی های کشمیر قرار گرفته بود بیان داشت: در نظر دارد روابط مالزی با هند را نیز بهبود بخشد. وی تأکید کرد که «ما در یک جزیره زندگی نمی کنیم و برای اینکه یک کشور کوچک مانند ما بتواند جهان را بلرزاند باید با کشورهای بزرگی که جهان را می لرزانند نزدیک باشیم»[۲]

با عنایت به موضعگیری های وزیر امور خارجه جدید مالزی برگزاری دوره های بعدی کنفرانس اسلامی کوالالامپور نیز با تردید جدی مواجه است زیرا یکی از اختلافات مالزی و عربستان برگزاری کنفرانس اسلامی در دسامبر۲۰۱۹ میلادی بود.

ولتمردان سابق مالزی و بویژه شخص آقای ماهاتیر محمد اجلاس کوالامپور ۲۰۱۹ را سکوی مهمی برای ارائه و تقویت «صلح» به عنوان پیام واقعی اسلام به جهان می شمردند که مهمترین مسائل جهان اسلام و مسلمانان در آن مطرح می شود. آقای ماهاتیر محمد در یکی از سخنانش بیان کرده بود: "جهان اسلام دارای مشکلات متعددی است و رهبران کشورهای اسلامی دراجلاس سران کوالالامپور، برای طرح دیدگاهها، نظرات و بحث و بررسی راهکارهای رفع چالش های کشورهای مسلمان گردهم می آیند. وی  با  اشاره به بخشی از مشکلات مسلمانان گفت: وضعیت مسلمانان در شرایط کنونی به مرحله ای رسیده است که در هر کجای دنیا که قرار دارند مورد ستم قرار می گیرند. مسلمانان به عنوان تروریست معرفی می شوند و اکنون احساس ترس از اسلام وجود دارد و برای همه کاملاً واضح است که اوضاع درحال بدتر شدن است."

همچنان به نظر می رسد رویکرد حمایت از مقاومت در جهان بویژه مقاومت ملت مظلوم فلسطین که یکی از اشتراکات جدی ما با مالزی بود نیز رو به ضعف بگذارد همچنانکه در موضوع مسلمانان کشمیر در اولین موضعگیری رسمی وزیر امورخارجه جدید مالزی خود را نشان داد.

به احتمال زیاد روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مالزی با ایران  و همراهی مالزی با ایران در مجامع بین المللی (که در چند سال گذشته نیز چندان تعریفی نداشته است) بویژه با عنایت به تحریمهای شدید آمریکا علیه ایران و همچنین وضعیت بازار نفت، باز هم دستخوش تغییر جدی شود.

مگر آنکه آقای ماهاتیر محمد که ۹۵ سالگی را نیز پشت سرگذاشته بتواند به همراه تیم قوی خود در مالزی و منطقه و جهان اسلام(قابل بررسی است)، همچنان نقش و نفوذ فکری خود در میان جامعه نخبگانی مالزی را حفظ نماید.

به نظر می رسد ارتباط قوی با جامعه نخبگانی مالزی و منطقه که بسیار تحت تأثیر افکار و اندیشه های آقای ماهاتیر محمد در سالهای متمادی بوده اند و ایجاد یک همگرایی منطقه ای مسیر ارتباط ما با مالزی و جنوب شرق آسیا را کمی هموار نماید.

در همین راستا ارتباط تنگاتنگ رایزنان منطقه (اندونزی، چین، ژاپن، تایلند و فیلیپین)، همفکری، هم افزایی و استفاده از تجربیات و داشته های یکدیگر و برگزاری جلسات منطقه ای بسیار حیاتی و ضروری است.

کد خبر 1084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =